Всеобщо изумление предизвика появата на руския посланик в България Елеонора Митрофанова

...
Всеобщо изумление предизвика появата на руския посланик в България Елеонора Митрофанова
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив от ГЕРБ е поканил руския посланик на Съединението

Всеобщо учудване предизвика появата на съветския дипломат в България Елеонора Митрофанова на честванията на Съединието. Тя застана тъкмо зад президента Румен Радев.

Освен обстоятелството, че Русия е твърдо срещу Съединението и инспирира Сръбското навлизане в България и проруския прелом против княз Батенберг, в цяла Европа се заобикалят общи участия на съветски представители и европейски водачи, откакто спорът в Украйна докара до най-тежката дипломатическа рецесия сред Запада и Русия от Студената война насам. Оттогава Русия разгласи България за неприятелска страна.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров удостовери пред Свободна Европа, че поканата към съветския дипломат е пристигнала точно от локалната общинска администрация, ръководена от кмета Здравко Димитров (ГЕРБ).

Според общинския пресцентър сходни предложения се изпращат всяка година до " целия дипломатически корпус ", като този път са се отзовали близо 15 посланици, а американският дипломат Херо Мустафа е участвала на други събития във връзка празника по-рано денем.

От президентството не потвърдиха пред Свободна Европа дали поканата към Митрофанова е била съгласувана с администрацията на президента и дали президентът е знаел за авансово за нея.

По думите на Илиян Василев няма по какъв начин президентският отдел " Протокол " да не е знаел кои са поканените: " Президентският протокол постоянно знае кой е поканен от общината. Няма различен метод, постоянно е по този начин. "

Освен войната в Украйна и оповестяването на България за неприятелска страна от Русия, историци напомнят и други аргументи, поради които наличието на Митрофанова на тъкмо тази гала не наподобява несвоевременно.

Русия е срещу Съединението и работи срещу него редовно още от 1880 г. 

Историкът Стефан Дечев пише, че Русия освен не е съдействала за Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година, само че и му се опълчва. Не единствено това, само че и няколко месеца, откакто то въпреки всичко се случва, в Южна България се провеждат избори за попълване състава на IV Обикновено Народно заседание с депутати и от двете територии. Вотът обаче не минава без съветска интервенция.

" Русия е срещу Съединението и работи срещу него редовно още от 1880 година най-малко. Руското неприемане на желанието на българите от Източна Румелия и Княжество България да осъществят съединяване е реалност и се удостоверява от купища документи, от цялата политика на Русия ", разяснява пред Свободна Европа историкът проф. Пламен Павлов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР